פונדקאות

פונדקאותבמסגרת פונדקאות אישה נושאת עובר ויולדת אותו עבור ההורים החוקיים של התינוק. החוק מתיר רק פונדקאות מלאה בה האם הפונדקאית תורמת לתהליך רק את רחמה ולא את ביציותיה. הפונדקאית אינה חולקת גנים עם העובר. אל הפונדקאית מוחזרים עוברים (שנוצרו ע"י הפריה של ביציות שאינם של האם הפונדקאית) להמשך התפתחות עד ללידה.

מדוע להשתמש בפונדקאות

ישנן סיבות רבות להבאת ילד לעולם באמצעות פונדקאות, כגון נשים ללא רחם, נשים שהריון עלול לסכן באופן משמעותי את חייהן, נשים שחוו הפלות חוזרות, היעדר בת זוג וכן זוגות הומוסקסואלים המעוניינים להביא ילד לעולם.

פונדקאות בישראל

החוק קובע מספר קריטריונים לבחירת האם הפונדקאית. מדובר באישה בגילאים 22-28 אשר בריאותה הפיזית והנפשית תקינה. האם הפונדקאית צריכה להיות אישה שילדה וגידלה ילד אחד לפחות, אך לא יותר מארבעה ילדים. אסור לאישה נשואה או בתהליכי גירושין לעשות את התהליך, ובנוסף אסור שתהיה קרובת משפחה או בת דת שונה מההורים.

פונדקאות בישראל מוסדרת ע"י חוק לנשיאת עוברים החל משנת 1996. לפי החוק, פונדקאות בישראל מחייבת אישורה של ועדה ממשלתית לפונדקאות הבוחנת כל מקרה ומקרה לגופו. לאחרונה אושר כי גם זוגות חד הורים יכולים לבצע הליך של פונדקאות בישראל.

החוק בישראל, תנאיו ומורכבות התהליך שעשוי להמשך יותר משנה, הביא למחסור של אימהות פונדקאיות בארץ.

פונדקאות בחו"ל

זוגות שלא רוצים לעבור את התהליך הבירוקראטי המורכב והארוך בישראל יכולים לנסוע למדינות בהן הליך האישור פשוט יותר, או מדינות שבהן ניתן לעשות תהליך של פונדקאות חלקית.

אם מדובר בפונדקאות בארץ או בחו"ל הרופא המטפל יכול ללוות את הטיפול במטופלים לאורך הדרך החל משלב הפרית הביצית, החזרתו לפונדקאית ועד ללידה המיוחלת.